Pohdintoja ‘Järjestötyö muutoksessa’ – opintojaksolta: Hyvällä organisoinnilla kaikesta selviää!

17326514426_f48a26b729_o

Työn, perheen ja koulun yhdistäminen voi olla hankalaa, mutta hyvällä organisoinnilla kaikesta selviää! Niin ollaan myös me selvitty ja uskomme selviävämme jatkossakin. Toinen meistä työskentelee koulun ohella ja toinen yrittää saada perhe-elämän ja koulun yhdistettyä järkevällä tavalla. Aikataulut ovat usein ongelma ja aika ei tunnu aina riittävän ylläpitämään tasapainoista elämää.

Perhe-elämää ja koulua yhdistäessä on joutunut miettimään vaihtoehtoisia toteutustapoja, kuinka järjestää lapsen hoito niin että pystyisi osallistumaan opiskeluun mahdollisimman täysipainoisesti. Tehtävä on ollut ja tulee olemaan hankala, mutta avoin kommunikaatio ja joustavuus molemmin puolin on ratkaisu asiaan.

Perhe-elämän ja työn yhdistäminen tulee varmasti olemaan haaste myös tulevassa työelämässä, sillä työ järjestöissä voi olla hyvinkin iltapainotteista ja liikkuvaista, jolloin paikkakunta voi vaihtua päivittäin. Tässä tilanteessa mitataan puolison joustavuutta ja omaa innostusta työhön, että malttaa olla useitakin iltoja viikossa poissa kotoa.

Harjoitteluja järjestöissä tehdessä olemme jo osanneet varautua siihen, että työajat eivät aina mene omien mieltymysten mukaan. Työajat vaihtuvat työtehtävien mukaan. On ollut kumminkin mukava huomata, että työssä otetaan työntekijöiden omat mieltymykset huomioon. Jos joskus sattuu päätymään pieneen yhdistykseen töihin, jossa on ainoa  työntekijänä, voi olla mahdollisuus päästä vaikuttamaan paljonkin omiin työaikoihin ja tehtäviin.

Työelämää ja opiskeluja yhdistäessä työnantaja on ollut suuressa roolissa mahdollistamassa elämän eri osa-alueiden yhdistämistä. Välillä tulee haalittua liikaa töitä, vaikka vähempikin riittäisi työnantajan puolesta. Tämä tulee huomattua varsinkin silloin kun ote koulutehtävien laadulliseen suorittamiseen laskee. Tässä tilanteessa usein tajuaa vähentää muita koulun ja työn ohessa olevia tehtäviä ja paneutuu itselleen sillä hetkellä tärkeiksi kokemiin asioihin.

Minä vapaaehtoisena: 

” Työelämän ja opiskelun ohella olen toiminut jo vuosia vapaaehtoisena järjestössä. Vapaaehtoisena toimiminen on alkanut välillä muistuttaa oikeaa työsuhdetta ja siitä on tullut itselleni elämäntapa. Jotta vapaaehtoinen jaksaa toimia, on hänellä oltava järjestössä vahva tukiverkko ja vertaistoimintaa. Suhteeni järjestöön on aina toiminut hyvin ja tukea on saanut tarvittaessa osaavilta ja huomaavilta työntekijöiltä. Opiskelujen alettua pari vuotta sitten jouduin tietoisesti vähentämään toimintaani vapaaehtoisena, mutta jotenkin se taas ujuttautui yhä vahvemmin arkeeni. Vaikka nykyinen työsuhteeni ei liity millään tavalla järjestöihin, on työpaikkani osannut suhtautua vapaaehtoistyöhön ja mahdollistanut minulle aikaa siihen.”

 

Avainteemat ratkaistaessa arkielämän eri osa-alueiden yhdistämisen haasteita:

  • Kyky olla avoin muutoksille ja joustava
  • Omien voimavarojen tunnistamisen taito
  • Asioiden tarkastelu eri näkökulmista
  • Kyky pysähtyä kiireen keskellä ja taito priorisoida

 

Kirjoittajat: opiskelijat Minttu Aho ja Niina Jonninen