Kun tietää mitä pitää tehdä

WP_20150820_004

 

Helteinen elokuun päivä Kuopiossa  ja Järjestöjalostamo -hankkeemme toinen pilottiryhmä kokoontui kävelykokoustamalla. O-li-pa mukavaa! Oletko kokeillut palaverin pitämistä kävellen yhdessä? Suosittelen. Verkkaisesti kävelimme järjestötoimijoiden kanssa ja nautimme Kuopion Valkeisenlammen hienosta puistoalueesta. Tämä 2,5 -tuntinen oli varattu kohtaamiselle, puhumiselle ja yhdessäololle. Vaihdoimme kuulumisia kesästä, lomista, yhdistysten kesätapahtumista. Kuulostelimme, millä mielellä järjestötoimijat aloittavat syyskautta omassa yhdistyksessään & omassa yhteisössään. Mikä nostaa työmotivaatiota? Mikä innostaa ja lisää työn imua? Mikä ressaa, huolettaa, heikentää työssäjaksamisesta ja arjen sujumista?

Monilla yhdistyksillä suuri huolen aihe on raha. Sen vähyys tai jopa suoranainen puute. Riittävätkö eurot loppuvuoden palkkoihin? Onko yhdistyksellä varaa osallistua erilaisiin tapahtumiin? ‘Jotain pitäis tehdä..’, toteaa uusi toiminnanjohtaja. Mutta miten aloittaa kehittämään oman yhdistyksen varainkeruutoimintaa, jos oman järjestön ‘rahakeräämisperinteet’ ovat aikansa eläneitä? Miten saada yhdistyksen hallitus ja vapaaehtoiset kiinnostumaan rahoituksen hankkimisesta ja varainhankinnan kehittämisestä?

0883_001

Toinen vahvasti yksilön hyvinvointiin vaikuttava tekijä tuntuu olevan epävarmuus  työn jatkuvuudesta. Olipa kyse omasta työstä tai kollegan. Epävarmuus  kuluttaa voimat. Se heikentää työmotivaatiota, laskee intoa ihan kaikkeen. Sillä on suuri vaikutus myös työyhteisöön. Asioiden kehittäminen yhdistyksessä on mahdotonta, jos epävarmuuden ilmapiiri on vallitseva.  

Kolmantena nousi keskusteluissa esille johtaminen ja erityisesti johtajan/esimiehen taidot tai taidottomuus vaikeissa tilanteissa. Huono johtaminen heikentää luottamusta –  ihan kaikkeen.  EVVK -asenne halvaannuttaa.

IMG_7037

TYÖN IMUA edistää…

Kun tietää mitä pitää tehdä. Kuka kertoo? Usein yksinpuurtavan järjestötyöntekijän on itse keksittävä ja oivallettava. Mikä juuri tänään & tällä viikolla on olennaista, tärkeää? Mitä konkreettista pitäisi tehdä, jotta järjestön pyörät pyörivät ja toimintasuunnitelman toiminnot saadaan käyntiin?

Kun yhdessä innostutaan ja tehdään! Yhdessätekeminen tuottaa työhön iloa.

Kun on vertaisia. Vertaisuudesta saa voimaa. Tasa-arvoinen kohtaaminen, toisen kunnioittava kuunteleminen, toinen toisilta oppiminen, avoin mieli ja omien kokemusten jakaminen. Näistä aineksista syntyy maukas sekametelisoppa!

Krisse Hämäläinen, hankkeen projektipäällikkö

 

IMG_7151

Jk. Haluaisitko mukaan Järjestöjalostamon vertaismentorointi-ryhmiin? Uudet ryhmät alkavat tammikuussa 2016. Ota yhteyttä: kristiina.hamalainen@humak.fi